MENU CLOSE

Wie we zijn

Bureau

Architectenbureau Mannen in de ruimte bestaat sinds 2011. Wij ontwerpen moderne architectuur gebouwd met duurzame materialen.

Werkveld

Mannen in de ruimte is actief in de woningbouw en de gezondheidszorg, voor betrokken opdrachtgevers die veelal zelf de eindgebruiker van het gebouw worden.

Ons werkgebied strekt zich uit van West- naar Noord-Nederland: van Assen tot Culemborg en van Egmond aan Zee tot Westerbork.

Ontwerpend onderzoek

Mede door middel van ontwerpend onderzoek houden wij onze kennis op peil en worden nieuwe ideeën ontwikkeld. Zo deden wij met steun van het Stimuleringsfonds voor Architectuur onderzoek naar nieuwe woonvormen voor ouderen. Dit leidde tot ons concept voor levensloopbestendig wonen, de Kop-Staartwoning. In 2014 waren naar aanleiding hiervan te zien in aflevering ‘Het Grijze Goud’ van VPRO Tegenlicht.

Naar aanleiding van onze houtbouwprojecten gaven wij in 2016 een lezing over Luchtdicht bouwen in het Made Center in Den Bosch en waren wij met de Energieneutrale Dijkwoning van Gijs en Jet te zien in NCRV’s BinnensteBuiten. Eind 2018 werden wij door de Provincie Drenthe opgenomen in een film (link) over de ‘Drentse Koplopers’ van de Expeditie Energieneutraal Wonen waarbij wij zijn aangesloten.

Eind 2021 is een onderzoekssubsidie toegekend vanuit het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie voor ons onderzoek ‘Happy Accidents’ naar circulair bouwen. Binnen dit onderzoek verkennen wij de mogelijkheden van het hergebruiken van bouwmaterialen uit slooppanden in nieuwbouwsituaties en bekijken welke ontwerpstrategieën hier het beste bij passen.

Oprichters

maarten-konijn-architect-manneninderuimte

Maarten Konijn MArch.

“De test om niet meer met fossiele materialen te bouwen was de bouw van onze eigen woning…”

Sinds ik klein was leerde ik al van mijn vader hoe fijn het is om zelf dingen te kunnen maken. Wij roeiden de kilometers lange poldervaart af in onze eigen houten roeiboot en maakten een kerststal van in het bos gevonden takjes en riet langs de waterkant. Hier is mijn liefde voor het werken met het hout begonnen.

Lees meer...
pieter-van-het-kaar-architect-manneninderuimte

Pieter van het Kaar MArch.

“Na vier wintermaanden zagen, schaven en beitelen had ik het houtvirus echt te pakken…”

Op mijn twaalfde bouwde ik een katapult van hout, naar oud Romeins ontwerp. Helemaal gelukkig was ik er niet mee, de halfhoutse verbindingen waren scheef en ver schoot hij niet. Toch is toen mijn voorliefde voor hout en handwerk geboren. Zagen, schaven en beitelen is het echte bouwen.

Lees meer...