Woning, Marije & Maarten

Zongerichte schuurwoning, houtskeletbouw

Na een korte variantenstudie was de inzet voor opdrachtgevers Marije & Maarten (architect en partner bij Mannen in de ruimte) duidelijk: de woning moest de vorm van een lange balk krijgen zodat zoveel mogelijk ruimtes in de woning konden profiteren van de ligging aan het vrije uitzicht richting het Reestdal en de zon op het zuiden.

Het zadeldak is asymmetrisch op de woning gelegd. Hierdoor is er op de verdieping in de gang ruime stahoogte, terwijl aan de zuidzijde een effectief overstek voor de zomerzon gemaakt kan worden.De helling en hoogte van het dak zijn zo gekozen dat er genoeg stahoogte in de slaapkamers is maar niet meer bouwvolume dan noodzakelijk gemaakt hoeft te worden. Het resultaat is een eenvoudige schuurvorm.

Het ontwerp van de woning is ontwikkeld volgens de principes van een passiefhuis. De isolatiewaarde is hoger dan normaal en de woning wordt luchtdicht gebouwd. De raamopeningen zijn zoveel mogelijk georiënteerd op de zuidkant om gebruik te kunnen maken van de warmte van de zon. Grote overstekken voorkomen oververhitting van de woning tijdens de zomer. De afmeting en vorm van het overstek aan de zuidgevel is in een driedimensionale bezonningsstudie bepaald; op de warmste momenten van de zomerdagen ligt het grootste deel van de glazen puien in de schaduw.

In de gevels wordt het contrast tussen de koude noordkant en de warme zuidkant benadrukt met een dikteverschil in het metselwerk. De kozijnen zijn ook op verschillende dieptes in de gevel geplaatst: aan de noordzijde liggen de kozijnen zo diep mogelijk naar binnen, aan de zuidkant zullen de kozijnen geheel vlak met het metselwerk worden uitgevoerd.

Jaartal

  • 2015 - 2018

Opdrachtgever

  • Particulier

Locatie

  • de Wijk, Drenthe, NL