Woning, Ellen & Marco

Een van de aspecten van het beeldkwaliteitplan van de nieuwe woonbuurt ‘t Hees aan de rand van Westerbork is de inspiratie op het nabijgelegen museumdorp Orvelte. In de layout van het stedenbouwkundig plan wordt hier onder meer op ingespeeld met de centraal in het plan gelegen brink.

Bij de woning van Ellen en Marco was het de ambitie een moderne woning te maken die duidelijk geworteld is op de plek waar deze wordt gebouwd. Onze analyse van Orvelte heeft hier de ingrediënten voor geleverd.

In deze analyse viel het ons op dat de gebouwen als korrels hagelslag lijken uitgestrooid in het landschap. Ze lijken zich weinig aan te trekken van de aanliggende wegen en hebben ook geen uitgesproken voorgevels die gericht zijn op de weg. In plaats daarvan is het erf het belangrijkste ruimtelijk gegeven; hoofdgebouw en bijgebouw staan vaak schuin gedraaid ten opzichte van elkaar aan dit erf en spannen de ruimte op. Dit creëert een informele ruimtelijke situatie die in grote mate bijdraagt aan de charmante sfeer van het dorp.

Het ontwerp voor Ellen en Marco is op een zelfde manier op de kavel gesitueerd. Woning en bijgebouw staan licht gedraaid ten opzichte van elkaar aan het voorerf. Er is geen sprake van één dominante gevel die een front vormt naar de straat; in plaats daarvan verwelkomen de gevels van woning en schuur samen de bezoeker op het voorerf. In deze gevels zit per gebouw één grote opening; refererend aan de grote deuren van een boerenschuur.

De interne organisatie van de woning is erop gericht om de worteling op de plek verder te versterken. De plattegrond is ontwikkeld rond een centrale as die midden door de woning loopt. Vanaf de binnenkomst bij de voordeur verbreedt deze zich richting het vrije uitzicht aan de zuidwestkant van de kavel.

Tezamen zorgt dit voor een totaalervaring vanaf de brink via het voorerf en de woning naar het uitzicht op het landschap.

Jaartal

  • 2019

Opdrachtgever

  • particulier

Locatie

  • Westerbork (DR)