Vrijstaande woning, Hanneke

Transformatie gedateerde bungalow in duurzame levensloopbestendige woning

Ontwerp voor de transformatie van een bestaande vakantiewoning naar een duurzame levensloopbestendige woning met gastenverblijf.

De bestaande vakantiewoning uit 1956 was mede door de hokkerige plattegrond en lage plafondhoogtes slecht herbruikbaar voor de gewenste functie. Er is daarom besloten een volledig nieuwe woning te realiseren. Een voorwaarde vanuit het bestemmingsplan was echter dat de bestaande fundering onveranderd bleef in verband met de ligging in de kustwering.

De gekozen ontwerpstrategie is een woning waarvan het hellend dak bestaat uit één vlak: een lessenaarsdak. Dit levert in combinatie met de grillige contour van de bestaande fundering een relatief eenvoudige en bouwbare vorm op. Bijkomend voordeel is dat het zuidgerichte dak kan worden ingezet voor electriciteits- en warmte-opwekking. Binnen in de woning verbindt een vide de leefruimtes boven en beneden met elkaar. De ramen kaderen de mooiste uitzichten op het dorpse straatje, de duinen, het strand en de zee.

De woning wordt geheel in hout geconstrueerd en krijgt een houten gevelbekleding van western red cedar. Het uitgangspunt voor de gevels is dat er zo weinig mogelijk onderdelen zijn waar zand op en tussen kan komen. De kozijnen zitten zodanig in de gevel dat er geen raamdorpels zijn waar zand op blijft liggen. Dit geeft de gevel haar specifieke gelaagdheid. Het zuidgerichte dak wordt voorzien van sedum om regenwater te bufferen en in de zomer snelle opwarming van de constructie tegen te gaan. De pv-panelen steken als een bladerendak over de dakrand heen en geven schaduw aan de hieronder gelegen glasvlakken.

Jaartal

  • 2018-2019

Opdrachtgever

  • Particulier

Locatie

  • Egmond (N-H)