MENU CLOSE

Verbouwing vaak aanleiding tot verduurzaming woning

Afgelopen maanden zijn we druk geweest met zes verbouwingsopgaves. Ook bij deze verbouwingen starten we het ontwerpproces met een variantenstudie, waarbij we de opgave analyseren en diverse ontwerpvarianten bespreken met de opdrachtgever. Specifiek aan verbouwingen is de context: er is al een bestaand gebouw met zijn eigen wetmatigheden en waar het ontwerp op aan moet sluiten. Toch is het resultaat elke keer verrassend voor een opdrachtgever en we horen dan ook vaak: “nooit gedacht dat we er zoiets van konden maken!”

De projecten die we de afgelopen maanden hebben ontworpen worden op het moment begroot door de aannemer.

Een opdracht voor een verbouwing begint vaak met een vraag om extra ruimte, maar wordt in veel gevallen omvattender, waarbij oplossingen gevraagd worden voor de verduurzaming van de woning en het gedateerde uiterlijk van het gebouw.

 

Actuele opgave

De verduurzaming van bestaande woningen is niet eerder zo actueel geweest. Veel mensen weten echter niet waar ze moeten beginnen. Waar liggen de zwakke plekken in het gebouw, hoeveel moet ik isoleren en hoe doe ik dat, moet ik mijn beglazing vervangen, wanneer is mijn woning klaar om van het gas af te kunnen, wat voor warmtepomp kies ik, hoe blijf ik goed ventileren? Met behulp van een PHPP-berekening kunnen we de effecten van deze stappen uitrekenen en afzetten tegen de ambitie en de kosten. Hiermee kan een overwogen besluit genomen worden over welke stappen er genomen moeten worden.


Gerelateerd project: Verbouwing eengezinswoning naar levensloopbestendige woning