Welke typen houtbouw zijn er?

Bouwen in hout bestaat als sinds mensenheugenis. In de moderne houtbouw zijn er diverse methoden voorhanden. Op deze pagina behandelen we de meest voorkomende typen houtbouw.

 

HSB

HSB staat voor houtskeletbouw. Het is een bewezen bouwmethode waarmee in Nederland sinds 1950 honderduizenden woningen zijn gebouwd. In tegenstelling tot stenen bouw (vaak met kalkzandsteen) zijn de wanden hol, wat betekent dat een veel groter deel van de wanddikte gebruikt kan worden als isolatie. De meeste van onze projecten zijn tot nu toe in HSB gebouwd.

 

typen-houtbouw-hsb-manneninderuimte
Binnenwand en plafond in HSB bij de Circulaire Woning in Ter Aar.

CLT

CLT staat voor Cross Laminated Timber en is een vorm van geëngineerd hout. CLT is de verzamelnaam voor grote houten platen die bestaan uit kruislings verlijmde planken hout. CLT bestaat uit drie, vijf of zeven lagen vurenhout met een totale dikte vanaf 6 centimeter. Door het hout in deze vorm te verwerken kunnen er dragende vloer- en wandelementen mee gemaakt worden met grotere overspanningen dan met onverlijmd hout. Kruislaags hout heeft vergelijkbare constructieve eigenschappen als gewapend beton maar is vijf keer lichter.

Andere geëngineerde houtproducten zijn DLT (Dowel Laminated Timber), NLT (Nail Laminated Timber), GluLam (Glued-laminated Timber), LVL (Laminated Veneer Lumber), I-Joists (I-liggers).

typen-houtbouw-i-joists-manneninderuimte
Buitenwand van I-joists en LVL liggers bij de Circulaire Woning in Ter Aar.

P&B (Post- and Beam / Paal en Balk)

Bij deze bouwmethode wordt net als bij HSB gebruik gemaakt van een dragend skelet, echter met behulp van gelamineerde (vuren)houten kolommen en balken. Het bouwen met Paal- en Balk is om deze reden wat duurder dan HSB. Een van de voordelen van deze bouwmethode is dat het glas zonder kozijn direct in de constructie geplaatst kan worden, zoals we dit bij de Kop-staartwoningen toepassen.

 

Logbouw / houtstapelbouw

Logbouw is een traditionele manier van het bouwen met hout die al eeuwen oud is. Rondhouten stammen worden gestapeld tot massieve wanden, op de hoeken steken de stammen door en vallen door de inkepingen in elkaar. Een modernere manier van logbouw is het bouwen met stammen met een rechthoekige doorsnede, waardoor het oppervlak van de wanden vlak kan worden.

Met de dikte van de stammen (160-200mm) heeft de constructie al een bepaalde isolatiewaarde. Dit is echter lang niet genoeg voor het Nederlandse klimaat. Er zal dus een extra laag isolatie aan de constructie moeten worden toegevoegd. Logbouw vereist specifieke kennis en ervaring, met name over de gestage zakking die optreedt door droging van het hout (ca. 5% van het hoogte!).

 

Bouwen in CLT of HSB, wat is de beste keuze?

Hoewel bouwen in CLT erg aantrekkelijk lijkt en tegenwoordig steeds meer wordt toegepast, is het goed te bekijken of het wel de beste keuze is voor het ontwerp. Als de overspanningen beperkt zijn, is houtskeletbouw over het algemeen de meest voordelige keuze. Er is minder hout voor nodig en met dezelfde wanddikte wordt een hogere isolatiewaarde behaald. Wanneer echter de overspanningen groter worden, er sprake is van woningscheidende wanden of vloeren of indien de repetitie groter wordt, is CLT al sneller de beste optie.

Naast de kennis en ervaring die wij inmiddels hebben opgebouwd in onze houtbouwprojecten, werken wij al jaren lang samen met Step Engineering, een  constructie- en adviesbureau specialiseerd in houtconstructies.

Start uw houtbouwproject nu.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.