Verbouwing woning Ekehaar

Verbouwing naar levensloopbestendige woning met forse uitbreiding van het woonoppervlak.

Voor opdrachtgevers Sjraar en Tineke ontwierpen wij een jaar eerder een nieuwbouwwoning voor een kavel in Westerbork. Door omstandigheden kozen ze er uiteindelijk voor niet verder te gaan met het project. Na aankoop van deze bestaande woning in Ekehaar hebben ze ons opnieuw gevraagd voor deze verbouwing. Het “breed wonen” aan de achtertuin, het zicht vanuit de keuken op de straat en de ligging van slaapkamer, inloopkast en badkamer zijn in beide woningen terug te vinden.

 

Breed wonen

Het belangrijkste doel van de verbouwing was om de woning op de begane grond uit te breiden en levensloopbestendig te maken. In plaats van de woning naar achteren uit te breiden is gekozen voor een uitbouw aan de zijkant van de woning. Dit voorkomt versnippering van de tuin en geeft een brede woonkamer met weids uitzicht op de tuin en de daar achtergelegen velden. De uitbouw kon vergunningsvrij worden gerealiseerd. De indeling van de begane grond wordt grondig aangepast. De keuken wordt verplaatst naar de voorzijde en biedt zowel zicht op de straat als op de achtertuin. Een nieuwe badkamer en inloopkast komen op de plek van bestaande bijkeuken. Een nieuwe bijkeuken komt op de plek van de woonkamer. Hiermee ontstaat een heldere plattegrond met een zeer ruimte woonkamer en een comfortabele levensloopbestendige slaapkamer.

 

Verbindende biobased houten gevel

De nieuwe houten gevelbekleding van de uitbouw wordt samen met een slanke maatwerk rvs-goot doorgetrokken langs de bestaande gevel en vormt zo het verbindende element tussen het bestaande en het nieuwe gedeelte. Door de zijwand van de huidige schuur weg te halen ontstaat een overkapte nis, deze wordt tevens geheel met hout bekleed. Uiteraard is het nieuwe gedeelte geconstrueerd in houtskeletbouw en voorzien van biobased isolatie.