Energieneutrale Dijkwoning, Gijs en Jet

vrijstaande woning, houtframe- + houtskeletbouw

Begin 2016 werden wij benaderd door een echtpaar die heel graag een Kop-staartwoning wilden laten bouwen. Er was echter één eis die ervoor zorgde dat het oorspronkelijke gelijkvloerse ontwerp toch behoorlijk anders werd: de woonkamer en keuken moesten op drie meter hoogte liggen zodat de bewoners over de dijk konden kijken. Het moest kortom een “kop-staart-dijkwoning” worden.

Voor het casco is het paal-en-balk systeem van Finnhouse ingezet. Dit systeem bestaat uit palen en balken van gelamineerd Fins vurenhout die in korte tijd op de bouwplaats met zwaluwstaartverbindingen in elkaar gezet worden. De isolatie van de buitenmuren bestaat uit vlas. Samen met de houten gevelbekleding van het grootste deel van de gevels is de woning hiermee grotendeels biobased.

Met de compacte bouwvorm en de bovengemiddelde Rc-waardes heeft de woning een zeer lage jaarlijkse warmtevraag van 19kWh/m2. Rondom de pvt-panelen (warmte- + electriciteitsopwekking) is het dak volledig bedekt met sedumbeplanting om te grote temperatuurschommelingen in de woning te voorkomen. De woning is volledig gericht op het zuiden om passieve zonwarmte te oogsten. Een groot overstek boven de glazen gevels aan de zuidzijde zorgt ervoor dat de woning in de zomer niet te snel opwarmt. De kozijnen zijn, buiten de bewegende delen, voorzien van triple glas. De woning heeft geen gasleiding.

De rationele layout van de woning leent zich erg goed voor het gekozen bouwsysteem met gelamineerde houten palen en balken. Buiten het voordeel van een snelle bouwtijd biedt dit bouwsysteem veel flexibiliteit: tussenwanden zijn niet dragend en dus kan de indeling op een later moment worden aangepast. In het ontwerp is rekening gehouden met het plaatsen van een lift en het ombouwen van de studeerkamer naar badkamer, waardoor de woning – net als de kop-staartwoning – levensloopbestendig wordt.

 

Jaartal

  • 2016-2017

Opdrachtgever

  • Particulier

Locatie

  • Alkmaar (N-H), Vaart

I.s.m.

  • Finnhouse Houtbouw b.v.

Bouwmethode

  • Post & Beam