Drijvende sauna

Een eigen drijvende sauna midden op het rustige water van IJburg. Na de sauna een rondje zwemmen of in het water spelen. Aanmeren met een bootje. ‘s Avonds genieten van de ondergaande zon en het uitzicht op de natuur. Door middel van crowdfunding willen wij een gedeelde sauna realiseren. Een drijvende sauna ergens in het water rond IJburg, waar de deelnemers eigen tijd kunnen reserveren en kunnen genieten van de traditionele Finse sauna.

Naar Fins voorbeeld

Pieter (architect en een van de oprichters van Mannen in de ruimte) heeft jaren in Finland gewoond en heeft daar de sauna leren waarderen. Elk woongebouw heeft daar een gedeelde sauna. De bewoners hebben dan een vaste tijd in de week waarin zij gebruik kunnen maken van deze sauna. Voor IJburg hebben we een soortgelijk plan: een privé-sauna gedeeld met verschillende bewoners van het eiland. Op IJburg natuurlijk niet in de kelder van een gebouw, maar op het water. Zo maakt de sauna optimaal gebruik van de kwaliteiten van het eiland. Zwemmen, zonnen, aanleggen met een bootje; de sauna vormt zo een privé-eilandje om van het water rondom IJburg te genieten.

Volledig zelfvoorzienend

Vanzelfsprekend is de sauna is duurzaam. Zonnepanelen en -collectoren zorgen voor elektra en het warm water. De sauna is houtgestookt (volgens kenners geeft dit ook de fijnste sauna). Niet alleen qua energiegebruik is de sauna duurzaam, ook de bouw is zo duurzaam mogelijk. Het streven is om de sauna te realiseren zonder gebruik van lijm, PUR of kit. Alle bouwmaterialen zijn ‘biobased’ en na gebruik gemakkelijk te scheiden en te hergebruiken.

Jaartal

  • 2017

Bouwmethode

  • Houtskeletbouw / Massieve houtbouw (CLT)

Bijzonderheden

  • Zelfvoorzienend & Circulair