Na een korte variantenstudie was de inzet voor opdrachtgevers Marije & Maarten (architect en partner bij Mannen in de ruimte) duidelijk: de woning moest de vorm van een lange balk krijgen zodat zoveel mogelijk ruimtes in de woning konden profiteren van de ligging aan het vrije uitzicht richting het Reestdal en de zon op het zuiden: een zongerichte schuurwoning. Daarnaast zou de woning vanzelfsprekend in houtskeletbouw worden gebouwd.
Atypisch zadeldak voor schuurwoning
Bij de meeste schuurwoningen is het zadeldak symmetrisch op de woning. Bij deze schuurwoning is het dak asymmetrisch gelegd, waardoor er op de verdieping in de gang ruime stahoogte is, terwijl aan de zuidzijde een effectief overstek voor de zomerzon gemaakt kan worden. De helling en hoogte van het dak zijn zo gekozen dat er genoeg stahoogte in de slaapkamers is maar niet meer bouwvolume dan noodzakelijk gemaakt hoeft te worden.
Passiefhuis
Het ontwerp van de woning is ontwikkeld volgens de principes van een passiefhuis. De isolatiewaarde is hoger dan normaal en de woning wordt luchtdicht gebouwd. De raamopeningen zijn zoveel mogelijk georiënteerd op de zuidkant om gebruik te kunnen maken van de warmte van de zon. Grote overstekken voorkomen oververhitting van de woning tijdens de zomer. De afmeting en vorm van het overstek aan de zuidgevel is in een driedimensionale bezonningsstudie bepaald; op de warmste momenten van de zomerdagen ligt het grootste deel van de glazen puien in de schaduw.
Schuurwoning in houtskeletbouw
Alhoewel je dit zowel aan de binnen- als de buitenkant nergens direct terugziet, is deze schuurwoning gebouwd in hout. De wanden zijn uitgevoerd in houtskeletbouw, de verdiepingsvloer en het dak is tevens van hout. De holtes van het houtskelet zijn gevuld met cellulosevlokken, een biobased isolatiemateriaal gemaakt van oud papier. Houtskeletbouw heeft als voordeel dat er geen fossiele grondstoffen hoeven te worden ingezet, dit geldt ook voor de isolatie van cellulose.
Contrast noord- en zuidkant
In de gevels wordt het contrast tussen de koude noordkant en de warme zuidkant benadrukt met een dikteverschil in het metselwerk. De kozijnen van de schuurwoning zijn ook op verschillende dieptes in de gevel geplaatst: aan de noordzijde liggen de kozijnen zo diep mogelijk naar binnen, aan de zuidkant zullen de kozijnen geheel vlak met het metselwerk worden uitgevoerd.
Glazen hoekpui en minimalistische details
Er zijn verschillende bijzondere details toegepast die deze schuurwoning uniek maken. Aan de zijde van het uitzicht is gestreefd om de grens tussen binnen en buiten zo klein mogelijk te maken. De gevlinderde betonvloer loopt door in het terras. De kozijnen zijn – los van draaiende delen – zowel binnen als buiten overal weggewerkt en de glazen hoekpui is kolomloos en zonder kozijnstijl op de hoek uitgevoerd.
Metselwerk
Voor de gevelbekleding is gekozen voor metselwerk met accentvlakken van zwart larikshout. De slechts 4cm hoge steen is gemetseld met dunbedmortel in een Belgisch wildverband en daarna uitgekrabt en geborsteld. Hiermee is het effect van een muur van koud gestapelde stenen bereikt. De lagenmaat van het metselwerk en de afmetingen van de kozijnen zijn in de details op de millimeter nauwkeurig uitgezocht om nergens rollagen boven de kozijnen te hebben. Dit stak extra nauw door de kleine tolerantie van de lintvoegen. Om geen koudebruggen te krijgen en de gebouwhoeken in verstek uit te voeren, zijn er bij ongeveer negenhonderd stenen verschillende hoeken uit de stenen en punten van de stenen afgezaagd.
Gerelateerde pagina:
Artikel over toepassing glas bij Zongerichte schuurwoning in Schildersvakblad
Veel interesse in duurzame huizenroute