Dit duurzame strandhuis is een transformatie van een bestaande vakantiewoning naar een levensloopbestendige woning met gastenverblijf. Een belangrijk uitgangspunt bij de start van de opdracht was dat het een duurzaam huis werd passend voor de locatie aan zee en op de plek van de voormalige vakantiewoning die al jaren in de familie was.
De bestaande vakantiewoning uit 1956 was mede door de hokkerige plattegrond en lage plafondhoogtes slecht herbruikbaar voor de gewenste functie. Er is daarom besloten een volledig nieuwe woning te realiseren: een modern en duurzaam huis met houtbouw als belangrijkste bouwmethode.
Nieuw duurzaam huis op bestaande fundering
Een voorwaarde vanuit het bestemmingsplan was dat de bestaande fundering onveranderd bleef in verband met de ligging in de kustwering. De gekozen ontwerpstrategie is een woning waarvan het hellend dak bestaat uit één vlak: een lessenaarsdak. Dit levert in combinatie met de grillige contour van de bestaande fundering een relatief eenvoudige en bouwbare vorm op. Bijkomend voordeel is dat het zuidgerichte dak kan worden ingezet voor electriciteits- en warmte-opwekking. Binnen in de woning verbindt een vide de leefruimtes boven en beneden met elkaar. De ramen kaderen de mooiste uitzichten op het dorpse straatje, de duinen, het strand en de zee.
Levend schilderij
De opdrachtgever had al een bijzondere relatie met de plek van de woning. De bestaande woning was al sinds de jaren 50 bezit van de familie. Als klein kind kwam ze in de zomer logeren en speelde ze op het strand, in de tuin of op de patio. De oude vakantiewoning is gesloopt, maar in de nieuwe woning zijn veel elementen van de oude woning overgenomen. Zo is de oude patio blijven bestaan en ontbijt de bewoonster nu op dezelfde plek waar ze 50 jaar geleden speelde. Een ander gekoesterd plekje was het horizontale raam met uitzicht op de duinen: het “levende schilderij” zoals de vader van de bewoonster het altijd noemde. Dit raam is op dezelfde plek teruggekomen en vormt een combinatie met de boekenkast en de trap. Het levende schilderij heeft een ereplek gekregen in het interieur van de woning.
Nieuw is de woonkamer op de verdieping. Waar de woonkamer beneden meer intiem is en beschutting geeft tegen de weer, wind en inkijk van voorbijgangers, is de woonkamer boven juist open. Een brede schuifpui geeft spectaculair uitzicht over de duinen. Het hoge schuine plafond en de vide naar de woonkamer beneden maken dat de ruimte past bij de weidse landschap van het strand en de duinen.
Houten gevel ontworpen op zee, zand en zout
Dankzij de jarenlange ervaring met de locatie was de opdrachtgeefster zich zeer bewust van de effecten van zon, zand en zout op het gebouw. Zo zaten de ventilatieroosters vrijwel altijd vol zand en waren de hoeken van het te zachte metselwerk afgesleten. Het uitgangspunt voor de nieuwe woning was een buitenschil te ontwerpen die zon-, zand-, zout-, en windproof was.
In het gevelbeeld is een drielaagse jurk om het gebouw heen getrokken. Als eerste een zand- en waterdichte plint van circa 1 m, hierboven een gevel van Western Red Cedar rabatdelen, en daarboven een Western Red Cedar opdekgevel. De kozijnen zijn weggewerkt achter deze steeds verder naar buiten gezette geveldelen. Dit voorkomt horizontale oppervlakten waar zout en zand zich zou kunnen ophopen maar beschermt ook de coating van de aluminium kozijnen.
Het resultaat is opvallende, tectonische gevel die ondanks de uitdagende locatie mooi zal verouderen.
Duurzaam huis door houtbouw, sedumdak, pv-panelen, wtw en warmtepomp
De woning is nagenoeg biobased gebouwd. Zowel de binnenwanden als de buitenwanden zijn gebouwd in houtskeletbouw. De woning is geïsoleerd door houtvezel in te blazen, aan de buitenzijde is een extra isolatielaag van houtvezelplaat aangebracht. De woning heeft een isolatie en luchtdichting op passiefhuisniveau. Het gebruik van pur, lijm en kit is zoveel mogelijk vermeden. De woning heeft een negatieve CO2-footprint.
De woning is niet alleen duurzaam door de houtbouw als gekozen bouwmethode en de houtvezelisolatie die tevens biobased is. Alle ramen zijn uitgevoerd in triple glas. De warmtevraag is hiermee zeer laag. Een uitkragend energiedak van PV panelen en PVT panelen voorziet de woning van electriciteit en warmte. Het zuidgerichte dak is bekleed met sedum om regenwater te bufferen en in de zomer snelle opwarming tegen te gaan. De glaspanelen aangebrachte PV-cellen steken als een bladerendak over de dakrand heen en geven schaduw aan de hieronder gelegen glasvlakken. Een warmtepomp die is aangesloten op de thermodynamische panelen op het dak van Triple Solar zorgt voor de verwarming van het huis. Samen met de warmteterugwininstallatie (wtw) is de woning energieneutraal.
De ambitie om een duurzaam huis te bouwen is hiermee in alle opzichten geslaagd.
Gerelateerde pagina’s:
Circulaire villa in Ter Aar
Twee tiny houses onder één kap