Voor een vrije kavel in het Friese Nieuwehorne hebben we deze vrijstaande woning ontworpen. De uitdaging bij deze opgave was om een levensloopbestendige woning te maken die past in het beschikbare budget en voldoet aan de eisen van de gemeente: een woning met een zadeldak geïnspireerd op lokaal typische Wâldhûske.
Gelijkvloerse woning maar dan met een kap
We hebben veel ervaring met levensloopbestendige woningen waarbij een kap vanuit de gemeente verplicht wordt. Zie de woningen in Assen, Drouwen en Westerbork. Veelal wordt gevraagd om een minimale kaphelling, ook hier was dit het geval. Toch bleek voor de gemeente het aanhouden van de minimale helling van 30 graden niet genoeg, de woning zou in verhouding een te breed front hebben. In de aanpassingsronde hebben we de overstekken verkleind en de kaphelling licht vergroot. Dit maakte de verhoudingen anders en de gemeente ging akkoord zonder dat de woning te veel kuubs zou krijgen.
Een modern houten huis: van Wâldhûske naar Boskhûs
Het Friese Wâldhûske is ooit ontstaan vanuit de plaggenhut en werd vroeger gebouwd met eenvoudige middelen: een dijkje van opgeworpen aarde vormde de contour van de woning en fungeerde als vochtkering, hierop werd een eenvoudige houten constructie voor het dak geplaatst. Onze ambitie was om in de bouwwijze van deze houtskeletbouwwoning uit te gaan van een zelfde eenvoud, maar dan met het comfort van een moderne woning: geen Wâldhûske (=woudhuisje) maar Boskhûs (=houten huis). Dit heeft een belangrijke rol gespeeld in het ontwerpproces: van het funderingsprincipe tot en met de prefab constructiewijze van het gebouw, van de gevelindeling tot de aansluitdetails.
Dit heeft geleid tot o.m. de volgende keuzes:
- De begane grondvloer is een eenvoudige in het werk gestorte betonvloer op zand met hier bovenop de isolatie. Op deze manier wordt efficiënt geïsoleerd (doorgaande isolatielijn zonder koudebrug en geen onnodig te verwarmen thermische massa) en zijn leidingen in de toekomst nog bereikbaar en verplaatsbaar.
- De overspanningen van de verdiepingsvloer zijn beperkt gebleven waardoor een staalconstructie is vermeden en de constructie volledig als prefab houtskeletbouw uitgevoerd kan worden.
- Los van de toegangsdeuren zijn er in de woning geen kozijnen tot op het vloerpeil toegepast om moeilijke aansluitingen te voorkomen.
- Ter plaatse van het maaiveld wordt een ‘biobased’ kantplank van hardhout toegepast welke eenvoudig te vervangen is zonder dat de rest van de houten gevel vervangen hoeft te worden.
Koel huis
Een koel binnenklimaat was een belangrijk uitgangspunt van de opdrachtgevers. Hun ervaring met het wonen in een moderne goed geïsoleerde huurwoning was dat het naar hun smaak eigenlijk altijd te warm in huis was.
We hebben daarom kritisch gekeken naar het effect van de ramen in de zonbelaste gevels en actieve zonwering toegepast in de vorm van beweegbare houten schermen. Deze houten schermen zijn onderdeel van het gevelbeeld en hoeven niet (zoals bij screens, zie pagina zonwering) iedere tien jaar vervangen te worden.
Naast actieve zonwering hebben we biobased isolatie met een Rc-waarde van 8 ingezet om opwarming tegen te gaan. Deze hoge isolatiewaarde gecombineerd met de hoge warmteopslagcapaciteit van de biobased isolatie is de faseverschuiving ongeveer 10 uur, hetgeen ideaal is om warmtepieken in de zomer te dempen.
Gerelateerde projecten:
Strandhuis Egmond
Twee tiny houses onder één kap