Natuurlijk is het verduurzamen van een woning te bereiken door betere isolatie en het installeren van een warmtepomp. Maar er is veel meer mogelijk op gebied van duurzaam verbouwen. Negen tips uit onze architectenpraktijk over duurzaam verbouwen.
1. Bouw compact
Door compact te verbouwen zorg je dat het energieverbruik niet onnodig hoog is. Ook zet je op deze manier zo min mogelijk materiaal in om in je (extra) ruimtebehoefte te voorzien.
2. Kader je verbouwing vooraf goed af.
Een veel voorkomende valkuil bij een verbouwing: door het een aan te pakken kom je in het ander terecht. Voorbeeld uit de praktijk: je wilt de vloer isoleren, maar dit raakt ook de glaspui, de plinten, het tegelwerk van de bijkeuken en toilet. Bedenk vooraf goed wat je wel en niet in het kader van de verbouwing wilt aanpakken. Op deze manier kun je het in een keer goed aanpakken en zit je niet onnodig lang in de verbouwing. Waarom is dit duurzaam verbouwen te noemen? Omdat door hier goed over na te denken voorkomen wordt dat er onnodig veel sloopmaterialen in de container komen en onnodig veel nieuwe materialen aangeschaft moeten worden.
3. Duurzaam verbouwen doe je met een houten constructie in plaats van (kalkzand)steen.
Je hebt vast wel eens een tussenwandje in je woning weggebroken en gemerkt hoeveel puin en stof hierbij vrij kwam! Al deze kilo’s mineraal of fossiel materiaal zijn ergens gedolven en moeten aan het einde van hun levensduur ook weer worden teruggebracht tot de grondstof alvorens er een nieuw product van te kunnen maken! Eigenlijk is dat niet echt meer van deze tijd.
“Hout slaat CO2 op, is licht van gewicht en door de droge montagemethode circulair”
Het kan ook anders, namelijk door bij een verbouwing te kiezen voor hout als constructiemateriaal. Dit materiaal groeit als boom, en na de kap komt er nieuw materiaal in de vorm van een nieuw geplante boom voor terug. En het slaat ook nog eens CO2 uit de lucht op. Naast deze voordelen is het licht van gewicht, door de droge montage met schroeven eenvoudig herbruikbaar (circulair) en kan er in dezelfde constructiedikte van de houten staanders ook nog eens isolatie worden toegepast!