Galerij-Kantoor-Resilience-Mozambique-Mannen-in-de-ruimte

Mannen in de ruimte ontwerpt kantoor Resilience in Mozambique

Mannen in de ruimte heeft het Schetsontwerp gemaakt voor het kantoor van Resilience vlakbij Chimoio, Mozambique. Resilience is een van oorsprong Nederlandse netwerkorganisatie die tot doel heeft innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor het versterken van de wereldwijde voedsel- en waterzekerheid.

De opdracht was een kantoor te ontwerpen met veel flexibiliteit en de mogelijkheid voor toekomstige groei. Daarnaast is een stabiel binnenklimaat belangrijk en zal het kantoor gebouwd worden met zoveel mogelijk lokale bouwproducten en arbeid. Uit de variantenstudie bleek dat bomen, zicht op de tuin en natuurlijke ventilatie worden gewaardeerd door de werknemers.

De flexibiliteit, het stabiele binnenklimaat en het zicht op de tuin hebben het ontwerp vormgegeven.

Het gebouw zal uitgevoerd worden in een grid van dragende schijven. Dit zorgt ervoor dat het gebouw flexibel is in gebruik en beperkt tegelijkertijd de overspanningen. De schijven steken voorbij de gevels en zorgen samen met de balkons en de galerijen voor schaduw rond het gebouw. Grote openslaande deuren verbinden de werkplekken met de tuin. Deze openingen geven zicht op de bomen en de tuin en zorgen voor natuurlijke ventilatie. De frisse lucht komt via de tuin het kantoor binnen en verlaat het gebouw via hoog geplaatste ramen aan de entreezijde. De schaduw rondom het gebouw en de natuurlijke ventilatie maken de behoefte aan klimaatinstallaties gering.

De ruimtes op de verdieping worden verhuurd. Trappen aan buitenzijde ontsluiten deze ruimtes. Via de balkons hebben deze kantoren zicht op de tuin en kunnen op dezelfde manier als beneden ventileren. Een groot dakterras functioneert als buitenruimte met zicht op de omgeving.

De materialisatie wordt nu onderzocht. De lokaal veel voorkomende zongedroogde bakstenen zijn helaas niet vochtbestendig en niet sterk genoeg voor de dragende wanden. Lokaal gebakken stenen of geperste (rammed earth) stenen zijn mogelijk wel een optie. Hier worden nu experimenten mee gedaan om de haalbaarheid te onderzoeken. Lateien en vloeren zullen lokaal gestort worden in beton. De kozijnen worden gemaakt van een lokale hardhoutsoort.