MENU CLOSE

Levensloopbestendige woning bouwen

Een levensloopbestendige woning bouwen voor de senior van nu

Bij de start van ons bureau in 2011 zagen wij dat er nog maar weinig levensloopbestendige woningen of woonconcepten bestaan die goed aansluiten bij de wensen van de senior van nu. Bestaande ouderenwoningen of bejaardenwoningen vinden bij deze generatie al helemaal geen aansluiting. Wij zagen het als onze missie om dit gat op te vullen en levensloopbestendige woningen te ontwerpen en te bouwen die wel aansluiten bij deze wensen.

Onderzoek naar nieuwe woonvormen

In 2012 hebben wij daarom onder de titel ‘Oud of the Box’ onderzocht hoe moderne senioren willen en kunnen wonen rondom en na hun pensionering. Wij zagen dat dit veel verder gaat dan een gelijkvloerse of levensloopbestendige woning. Veel senioren houden er een zeer actief leven op na, voelen zichzelf nog lang niet oud en zijn maar weinig bezig met de vraag of hun woning wel is voorbereid op het ouder worden.

Gedurende het onderzoek, dat financieel werd ondersteund door het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie, hebben we veel geleerd. We struinden het web af op zoek naar goede voorbeelden en bezochten vijftien voorbeeldprojecten. We praatten met de initiatiefnemers en bewoners en interviewden experts op het gebied van begeleid wonen en zorg.

levensloopbestendige-woning-bouwen-Mannen-in-de-ruimte
Projectbezoek Lieflijk Indië in Haarlem tijdens ons onderzoek naar nieuwe woonvormen.

Boekwerk “Oud of the Box!”

De samenvatting van ons onderzoek naar levensloopbestendige woonvormen bundelden we in een digitaal boekwerk, genaamd “Oud of the Box! Voorbeeldprojecten, artikelen en dilemma’s voor het zelfstandig wonen in de derde levensfase.”

 Stuur ons een bericht als u dit boekwerk digitaal (pdf-bestand) wilt ontvangen.

Cover Boekwerk Oud of the box - Mannen in de ruimte

Uitzending VPRO Tegenlicht

Naar aanleiding van ons onderzoek en concept voor de Kop-staartwoning zijn we opgenomen in een aflevering van VPRO Tegenlicht. De aflevering met de titel ‘Het Grijze Goud’ belichtte jonge ondernemers die kansen zien in de vergrijzing.

vpro-tegenlicht-het-grijze-goud-manneninderuimte
Fragment uit de uitzending 'Het Grijze Goud' van VPRO Tegenlicht.

De Kop-staartwoning

De conclusies van het onderzoek zijn hierna samengevat in een ontwerp voor een levensloopbestendige voorbeeldwoning. De Kop-staartwoning is een woning waarin de bewoner nu kan genieten van het comfort en de ruimte en is voorbereid op mogelijke scenario’s tijdens het ouder worden.

In samenwerking met Finnhouse Houtbouw BV zijn er in totaal 12 Kop-staartwoningen gebouwd verspreid over het land.

levensloopbestendige-woning-bouwen-Kop-staartwoning-mannen-in-de-ruimte
Eén van de drie Kop-staartwoningen in Diever in aanbouw.

Bouw nu ook uw project levensloopbestendig.

Met onze expertise bouwt u levensloopbestendig: u geniet nu van het comfort en bent voorbereid op de toekomst.