Levensloopbestendig wonen

Comfortabel & levensloopbestendig wonen in de derde levensfase

De Kop-staartwoning is de ideale woning voor de senior van nu. Het is een woning die past bij het actieve leven na het pensioen en die is voorbereid op de toekomst.

Waarom de Kop-staartwoning?

Bij de start van ons bureau in 2011 zagen wij dat er nog maar weinig woonconcepten bestaan die goed aansluiten bij de wensen van de huidige en komende generatie senioren. Bestaande ouderenwoningen of bejaardenwoningen vinden bij deze generatie al helemaal geen aansluiting. Wij zien het als onze missie om dit gat op te vullen en woningen te ontwerpen die wel aansluiten bij deze wensen.

In 2012 hebben wij daarom onder de titel ‘Oud of the Box’ onderzocht hoe moderne senioren willen en kunnen wonen rondom en na hun pensionering. Wij zagen dat dit veel verder gaat dan een gelijkvloerse of levensloopbestendige woning. Veel senioren houden er een zeer actief leven op na, voelen zichzelf nog lang niet oud en zijn maar weinig bezig met de vraag of hun woning wel is voorbereid op het ouder worden.

Door het ontwerp van de Kop-staartwoning kunt u nu genieten van het comfort en de ruimte en bent u voorbereid op mogelijke scenario’s tijdens het ouder worden. Hiermee bent u zeker van een zelfstandige en comfortabele toekomst.

De vier unieke eigenschappen van de Kop-staartwoning

1. Onderscheid tussen kop en staart

De Kop-staartwoning gaat door het onderscheid tussen kop en staart een stap verder dan een gelijkvloerse woning of bungalow. De kop vormt de basis van de woning en biedt plaats aan de primaire woonfuncties: koken, eten, zitten, slapen, en wassen (keuken, woonkamer, slaapkamer, badkamer). De staart van de woning biedt plaats aan de ondersteunende functies: werken, sporten, vrije tijd en verzorging. Deze scheiding maakt dat de woning past bij elke levensstijl en eenvoudig aangepast kan worden aan veranderingen in het gebruik van de woning.

2. De ruimte die past bij het leven na het pensioen

In de derde levensfase draait het leven gewoon door, maar toch veranderen er dingen.
Zo bent u mogelijk overdag vaker met meerdere personen thuis en wordt de ruimte intensiever en voor andere doeleinden gebruikt. De tweedeling in de kop-staartwoning speelt hierop in. Ook zorgt deze opzet ervoor dat u gedurende de dag niet teveel op elkaars lip zit.

3. Meewonen met de zon

Op hoge leeftijd wordt het ervaren van (zon)licht steeds belangrijker. Het ontwerp voor de Kop-staartwoning speelt hierop in door de grote ramen en een plattegrond die het ‘meewonen met de zon’ mogelijk maakt: van de ochtendzon in de keuken tot de middag- en avondzon in de woonkamer. Een bijkomend voordeel is dat door deze opzet niet alleen van het licht, maar ook van de warmte van de zon gebruik gemaakt kan worden.

4. Ontworpen voor de derde levensfase

Uit onderzoek is gebleken dat de capaciteiten van het lichaam op hogere leeftijd langzamerhand minder worden. Door de woning overzichtelijk te houden en met het ontwerp in te spelen op verminderde zintuiglijke waarneming en motoriek is hiermee rekening gehouden. Daarnaast is er bij het ontwerp van de Kop-staartwoning geanticipeerd op verschillende toekomstscenario’s, zoals het revalideren na een operatie of de verlening van mantelzorg. Op deze manier bent u op eventuele veranderingen in het leven voorbereid en wordt de impact van het ouder worden tot een minimum beperkt, met maximaal wooncomfort als resultaat.

Hoe ziet de Kop-staartwoning eruit?

De hierboven beschreven vier eigenschappen vormen de basis van de Kop-staartwoning. Deze eigenschappen hebben wij gecombineerd tot een comfortabele en efficiënte pensioenwoning. Het is een woning geworden die bijzonder geschikt is voor het leven op hoge leeftijd, zonder dat concessies gedaan zijn aan het comfortabele leven van nu.

Scenario’s

De Kop-staartwoning is flexibel en goed voorbereid op de toekomst. De woning is daarom eenvoudig aan te passen aan alle mogelijke scenario’s van het ouder worden. In onderstaande afbeeldingen wordt dit geïllustreerd.

Is er ook een compactere versie van de Kop-staartwoning, geschikt voor een krappere kavel?

Ja. Het principe van de Kop-staartwoning is aan te passen aan elke situatie, of dit nu een landelijke kavel is met tuin rondom het huis, kavels met woningen in een rij of een stedelijke kavel waar ook op de verdieping gebouwd moet worden. Vraag ons hoe wij de Kop-staartwoning kunnen aanpassen aan uw situatie.

Is er ook een geschakelde variant van de Kop-staartwoning mogelijk?

De Kop-staartwoning is op verschillende manieren te schakelen. Er zijn vele variaties mogelijk. Een van de opties is het koppelen van de staarten. Het voordeel is dat de ruimtes in de staarten gekoppeld kunnen worden en een gedeeld gebruik kunnen krijgen. Hierbij valt te denken aan een ontmoetingsruimte, een sportruimte, een klusruimte of een wijkpost voor thuiszorg. Dit kan uiteraard ook in een later stadium pas worden georganiseerd.

Bouw uw eigen Kop-staartwoning met Mannen in de ruimte en Finnhouse Houtbouw b.v.

Voor de bouw van de Kop-staartwoning hebben wij een samenwerking met houtbouwer Finnhouse uit ’s Hertogenbosch. De Kop-staartwoningen worden uitgevoerd in het moderne Paal- en Balksysteem van Finnhouse.

Dit van oorsprong Finse bouwsysteem is ontwikkeld voor moderne woningen met veel glas en goede isolatie en past één op één bij het ontwerp van de Kop-staartwoning: een draagstructuur van houten kolommen gecombineerd met grote overstekken en veel glas. Reden voor de twee bedrijven om een samenwerking aan te gaan en een catalogusvariant te ontwikkelen van de Kop-staartwoning, dé ideale woning voor na het pensioen.

Woning gebouwd in het Paal & Balksysteem van Finnhouse. Één van de voordelen van het bouwsysteem is dat het glas direct in de houten constructiepalen geplaatst kan worden, met maximale transparantie tot gevolg.

Een Kop-staartwoning bouwen in het Paal- en Balksysteem van Finnhouse betekent dat uw woning in korte tijd wordt gerealiseerd. Omdat het casco van de woning in kant-en-klare geprefabriceerde onderdelen op de bouwplaats aankomt is uw woning na ongeveer 6 werkdagen al wind- en waterdicht. Een groot voordeel van deze werkwijze is dat er op de bouwplaats slechts beperkt materialen verwerkt hoeven te worden, met een overzichtelijk bouwproces en een zeer hoge bouwkwaliteit tot gevolg. En natuurlijk woont u daarna in een houten woning: dus uiterst comfortabel, energiezuinig en duurzaam!

Impressie van de woonkamer van de Finnhouse Kop-staartwoning.

Wat kost de Finnhouse Kop-staartwoning en wat krijg ik daarvoor?

De Finnhouse Kop-staartwoning heeft 3 slaapkamers en wordt gebouwd volgens het ontwerp van Mannen in de ruimte: inclusief de transparante glazen gevels op de zuidkant, de grote overstekende dakvlakken en de doordachte levensloopbestendige plattegrond. De woning is zeer is zeer aantrekkelijk geprijsd, neem voor meer informatie contact ons op.

Meer weten?

Neem telefonisch contact met ons op (06 28274554 (Maarten) / 06 55893024 (Pieter)) of stuur een mail voor een afspraak. Samen bespreken we met u de details van de woning en bekijken we hoe uw wensen kunnen worden verwezenlijkt.

Gerelateerde pagina’s

Voor foto’s van gebouwde Kop-staartwoningen ga naar Werk/Kop-staartwoningen