MENU CLOSE

Houtbouw

Houtbouw heeft de toekomst. Er is geen reden voor architecten meer om een eengezinswoning niet in hout te bouwen, gebouwen van 4 tot 6 lagen kunnen probleemloos in hout worden geconstrueerd. Bouwen in hout is gezonder, milieuvriendelijker en schoner dan bouwen in steen. Zorgen om geluidsoverlast, brand of stevigheid zijn misplaatst. Met voldoende kennis levert bouwen in hout een betere woning op dan bouwen in steen.

 

Zoekt u een architect met ervaring in houtbouw? Dan bent u bij Mannen in de ruimte aan het juiste adres. Wij bouwen al meer tien jaar vrijwel al onze projecten in hout en hebben hier ruime ervaring mee opgebouwd.

houtbouw-architect-manneninderuimte
Bouw van houtskeletbouwwoning die wij in Dronten ontwierpen.

Milieuvriendelijk bouwen in hout

Hout is een hernieuwbare grondstof. Er is veel discussie over geweest, maar inmiddels is duidelijk dat Europa voldoende hout kan produceren voor de volledige woningvraag. Een woning in houtbouw slaat CO2 op en levert hiermee een positieve bijdrage aan de globale CO2-reductie.

 

Beter isoleren met hout

Het goed isoleren van een gebouw is eenvoudiger bij houtbouw dan bij stenen bouw. Hout zelf isoleert bijna 10x beter dan beton of kalkzandsteen. Bij houtskeletbouw (HSB) is het daarnaast mogelijk tussen de stijlen te isoleren, terwijl bij stenen bouw de isolatie voor de constructie langs geplaatst moet worden. Bij houtbouw is het voor de architect dus mogelijk dezelfde isolatiewaarde te creëren met minder wanddikte. Zeker op locaties waar de ruimte gering is, maakt dit een groot verschil.

Circulaire_woning_Ter_Aar_Manneninderuimte_detail_bouw
bouw van de circulaire villa in Ter Aar

Gezonder binnenklimaat en een gezondere bouwplaats met hout

Een woning gebouwd in hout en geïsoleerd met natuurlijke materialen heeft een gezonder binnenklimaat dan een traditioneel gebouwde woning. Een houten woning heeft een stabielere luchtvochtigheid en een betere akoestiek. De gebruikte natuurlijke materialen hebben een veel lagere uitstoot van giftige gassen dan materialen op basis van steen of aardolie.

Niet alleen het binnenklimaat van het opgeleverde gebouw is gezonder, al tijdens de bouw zelf heeft houtbouw voordelen. Op de bouwplaats is er minder bouwstof, de materialen zijn lichter en beter te hanteren en de producten zijn veel minder schadelijk voor de gezondheid van de bouwvakkers.

De bouwplaatsen van de Circulaire villa in Ter Aar door Bouwbedrijf van Engen en het duurzaam strandhuis in Egmond door Pieter de Boer Bouwonderneming herinneren wij nog goed. Het plezier waarmee er op deze (hout)bouwplaatsen gewerkt werkt spatte ervan af.

houtskeletbouw-strandhuis-EgmondaanZee-manneninderuimte

Is bouwen in hout niet veel gehoriger dan stenen bouw?

Ja, houtbouw is gevoeliger voor geluidsoverlast en brand dan steen. Echter, als de architect de materialen op de juiste manier inzet dit geen probleem. Door verdiepingsvloeren zwevend uit te voeren (estrichvloer) wordt geluidsoverlast tegengegaan. De holle ruimtes in tussenwanden werden vroeger nog wel eens open gelaten, waardoor een klankkast ontstond en je de persoon aan de andere kant van de ruimte kon verstaan. Door ook binnen in de woning de holle ruimtes de vullen met isolatie wordt dit voorkomen.

 

Hoe brandveilig is een houten gebouw?

Een constructie van hout is niet gevaarlijker bij brand dan een constructie van beton en is veiliger dan een constructie van staal. Een houten constructie brandt langzaam en zeer voorspelbaar en bezwijkt niet plotseling zoals dat bij staal het geval is. Wel is het belangrijk goed rekening te houden met de eigenschappen van hout en de zwakke punten ondervangen met de juiste maatregelen. Zo kan gevelhout geïmpregneerd worden of kan gekozen worden voor een houtsoort die minder gemakkelijk brandt.

Start uw houtbouwproject nu.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.