Met welke bouwkosten moet ik rekening houden bij de bouw van mijn vrijstaande woning?
Als je zelf gaat bouwen komt al snel de vraag in beeld wat het allemaal moet gaan kosten. Met welke kosten moet je rekening houden, waar moet je op letten, uit welke bouwkosten is de begroting van een aannemer opgebouwd en is bouwen in hout duurder dan bouwen in steen?
Wat is het verschil tussen de bouwkosten en de stichtingskosten?
Naast de bouwkosten zijn er nog de bijkomende kosten. Dit zijn de kosten, die er verder gemaakt moeten rondom de bouw van de woning. Samen met de bouwkosten vormen bovenstaande kosten de stichtingskosten.
Bouwkosten vrijstaande woning: de investeringsraming
Bij de start van het bouwproject voor je nieuwe woning is het goed om de haalbaarheid in kaart te brengen door alle te kosten samen in een investeringsraming te zetten. Dit geeft een goed beeld van alle te verwachten kosten. In de investeringsbegroting neem je de volgende posten op:
- kosten aankoop vrije kavel
- financieringskosten (kosten advies en afsluiten hypotheek, rente)
- legeskosten gemeente voor bouwvergunning (percentage van de bouwsom vastgesteld in legesverordening gemeente, vaak wel te vinden op de site van de gemeente)
- kosten adviseurs (architect, constructeur, ca. 12% van de bouwsom)
- bouwkosten aannemer
- kosten keuken en sanitair
Houd daarnaast rekening met de kosten van de stoffering en de inrichting en de kosten van de inrichting van erf en tuin.
Waaruit bestaan de bouwkosten van een vrijstaande woning en hoe is een aannemersbegroting opgebouwd?
De meeste aannemers werken met een open begroting die per onderdeel van de bouw gespecificeerd is. Een aannemer verdient op drie manieren aan een bouwproject: ten eerste met de uren die de eigen timmerlieden maken tijdens de bouw, ten tweede door een marge over de onderaannemers te rekenen en ten derde door middel van een percentage “winst en risico” over de totale bouwkosten. Hiermee betaalt hij het kantoorpersoneel en de overige bedrijfskosten en dekt hij het risico af. Soms worden deze zogenaamde staartkosten apart vermeld, soms zijn deze verwerkt in de begroting.