MENU CLOSE

Bouwkosten vrijstaande woning

Met welke bouwkosten moet ik rekening houden bij de bouw van mijn vrijstaande woning?

Als je zelf gaat bouwen komt al snel de vraag in beeld wat het allemaal moet gaan kosten. Met welke kosten moet je rekening houden, waar moet je op letten, uit welke bouwkosten is de begroting van een aannemer opgebouwd en is bouwen in hout duurder dan bouwen in steen?

 

Wat is het verschil tussen de bouwkosten en de stichtingskosten?

Naast de bouwkosten zijn er nog de bijkomende kosten. Dit zijn de kosten, die er verder gemaakt moeten rondom de bouw van de woning. Samen met de bouwkosten vormen bovenstaande kosten de stichtingskosten.

kavel-woning-bouwen-architect-manneninderuimte
Oriëntatie op de kavel.

Bouwkosten vrijstaande woning: de investeringsraming

Bij de start van het bouwproject voor je nieuwe woning is het goed om de haalbaarheid in kaart te brengen door alle te kosten samen in een investeringsraming te zetten. Dit geeft een goed beeld van alle te verwachten kosten. In de investeringsbegroting neem je de volgende posten op:

  • kosten aankoop vrije kavel
  • financieringskosten (kosten advies en afsluiten hypotheek, rente)
  • legeskosten gemeente voor bouwvergunning (percentage van de bouwsom vastgesteld in legesverordening gemeente, vaak wel te vinden op de site van de gemeente)
  • kosten adviseurs (architect, constructeur, ca. 12% van de bouwsom)
  • bouwkosten aannemer
  • kosten keuken en sanitair

Houd daarnaast rekening met de kosten van de stoffering en de inrichting en de kosten van de inrichting van erf en tuin.

bouwkosten-houtskeletwoning-manneninderuimte
Een goed uitzicht: onbetaalbaar (woning in Dronten, ontwerp Mannen in de ruimte)

Waaruit bestaan de bouwkosten van een vrijstaande woning en hoe is een aannemersbegroting opgebouwd?

De meeste aannemers werken met een open begroting die per onderdeel van de bouw gespecificeerd is. Een aannemer verdient op drie manieren aan een bouwproject: ten eerste met de uren die de eigen timmerlieden maken tijdens de bouw, ten tweede door een marge over de onderaannemers te rekenen en ten derde door middel van een percentage “winst en risico” over de totale bouwkosten. Hiermee betaalt hij het kantoorpersoneel en de overige bedrijfskosten en dekt hij het risico af. Soms worden deze zogenaamde staartkosten apart vermeld, soms zijn deze verwerkt in de begroting.

bouwkosten-vrijstaande-woning-manneninderuimte
De aannemersbegroting.

Is bouwen in hout duurder dan bouwen in steen?

De bouwkosten van een vrijstaande woning in hout komen steeds meer in de buurt van het traditioneel bouwen met kalkzandsteen en beton. Dit komt omdat deze methode steeds meer gemeengoed is en er steeds meer aanbieders zijn die de voordelen inzien van het bouwen met hout. Gemiddeld ligt de prijs van houtbouw op het moment nog ca. 10-15% hoger. Dan worden echter wel twee heel verschillende producten met elkaar vergeleken. Zo is het leefklimaat in een houten gebouw comfortabeler en worden de schadelijke effecten van traditioneel bouwen zoals de CO2-uitstoot en de verarming van de aarde door het gebruik van fossiele bouwmaterialen niet doorgerekend in de bouwprijs.

 

Hoe kan ik slim omgaan met bouwkosten?

 

“Zonder ontwerp kan geen architect of aannemer je vertellen hoe duur je woning wordt.”

 

  1. Zonder ontwerp kan geen architect of aannemer je vertellen hoe duur je woning wordt. Wel kun je in het begin goed nadenken over je wensen voor je woning. Hoe meer kuubs, hoe duurder de woning, er gaat immers meer bouwmateriaal en meer werk in zitten. Denk dus goed na welke zaken je echt in je huis wilt hebben en welke dingen er eventueel geschrapt kunnen worden.
  2. Kijk verder dan alleen de kosten tijdens de bouw. Een beter gebouwde en beter geïsoleerde vrijstaande woning is in aanvang duurder maar levert je elke maand geld op door lagere energielasten, en er is minder onderhoud nodig. Ontwikkelaars en beleggers met een eigen vastgoedportefeuille kijken daarom niet alleen naar de bouwkosten maar naar de totale kosten tijdens de levensduur van het gebouw (Total Cost of Ownership (TCO)). De meeste banken hebben een extra gunstige rentetarieven voor de financiering van energiezuinige of energieneutrale woningen, zoals de Klimaat Plus Hypotheek van de Triodos Bank of de Groenhypotheek van de Rabobank.
  3. Kies bewust voor wel of niet zelf klussen. Je kunt een hoop geld besparen door de woning casco te laten opleveren en de afwerking zelf te doen. De besparing is echter relatief, de materialen moet je evengoed nog betalen en je zal zelf een stuk langer bezig zijn dan de professional.

Laat ons vrijblijvend meedenken.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over de haalbaarheid van uw project.