Je bent van plan een eigen woning te bouwen op een vrije kavel, dichtbij voorzieningen, met vrij uitzicht of juist omsloten en beschut gelegen. Waar begin je, welke zoekkanalen gebruik je, hoe beoordeel je een mogelijke kavel en staan gemeentes houtbouw tegenwoordig overal toe?
Ik ben op zoek naar een bouwkavel. Waar moet ik beginnen?
De eerste stap in de zoektocht naar een nieuwbouwkavel is om het zoekgebied en het budget vast te stellen. Door het gebied waarin je zoekt te bepalen, beperk je de scope van je zoektocht en kun je doelgerichter op zoek naar je droomkavel. Bepaal ook je budget voor het kavel aan de hand van een investeringsbegroting, zie hiervoor onze pagina over bouwkosten.
Welke zoekkanalen zijn er voor het vinden van een bouwkavel?
Zet vooral niet in op 1 kanaal om te zoeken maar leg meerdere lijntjes uit, informeer bij gemeente en provincie, zet automatische berichtgeving van nieuw geplaatste objecten op funda aan, geef een zoekopdracht aan een makelaar, schakel je netwerk in en… kijk rond! Een van onze opdrachtgevers vond het droomkavel doordat ze er toevallig bij een fietstocht langskwamen.
Kanalen voor het zoeken:
https://www.fundainbusiness.nl/bouwgrond/
https://www.zelfbouwinnederland.nl/kavels
https://www.bouwkavelsonline.nl
https://www.ruimtevoorruimte.com/bouwkavels (Brabant)
https://www.noord-holland.nl/Onderwerpen/Bouwen_Wonen/Bouwen_in_landelijk_gebied Rood voor rood / ruimte voor ruimte
Hoe beoordeel ik de geschiktheid van een bouwkavel?
Naast de kavelprijs zijn de voorwaarden waaronder je mag bouwen van belang bij de keuze voor een kavel. Voor nieuwbouwkavels gelden regels: waar mag je bouwen, hoe groot, hoe hoog en met welke kaphelling? Deze regels kun je terugvinden in het kavelpaspoort of in het bestemmingsplan (online in te zien via ruimtelijkeplannen.nl). Ook zijn er vaak randvoorwaarden over het uiterlijk en materiaalgebruik. Deze zijn vastgelegd in de Welstandsnota of in een specifiek voor de nieuwbouwlocatie geschreven Beeldkwaliteitsplan. Soms is dit niet zo en is het kavel Welstandsvrij. Of een bouwplan wel of niet voldoet wordt getoetst door de gemeente en de Welstandscommissie. Ontwerpend met de eisen van welstand in het achterhoofd is het ons altijd gelukt een ontwerp te maken dat voldoet en waar de opdrachtgever ook helemaal achter staat.
Wanneer is een kavel bouwrijp?
Als je een kavel koopt van de gemeente wordt deze vaak bouwrijp opgeleverd. Dit wil zeggen voorzien van een schoongrondverklaring en met de riolering en nutsvoorzieningen reeds tot aan de kavel aangelegd. Verder zijn alle restanten van de vorige bebouwing verwijderd. Als je bouwgrond van een privé-eigenaar koopt zul je dit vaak zelf nog moeten regelen.
Zie je door de bomen het bos niet meer? Laat het ons weten en we kijken vrijblijvend mee!
Staan gemeentes het bouwen met hout overal toe?
Het bouwen met hout als constructiemateriaal was tot een aantal jaar geleden een nieuwigheid waar gemeentes niet goed raad mee wisten. Tegenwoordig is het bouwen en construeren in hout steeds meer gemeengoed en wordt dit bij sommige nieuwbouwwijken zelfs vanuit duurzame ambities van gemeentes verplicht gesteld. Bouwen in hout is kortom geen drempel voor het verkrijgen van een bouwvergunning.
Wel komt het nog vaak voor dat er voor de gevel een ander materiaal dan hout wordt vereist. De volgende projecten zijn allemaal in hout geconstrueerd maar zijn zeer verschillend qua afwerking:
Minimalistische schuurwoning in Westerbork – Volledig bekleed met zwart gecoat siberisch lariks.
Circulaire woning in Ter Aar – vergrijzend hout gecombineerd met een zware schanskorfmuur gemaakt van sloopmateriaal van de oude woning.
Zongerichte schuurwoning in De Wijk – metselwerk met vlakken zwart larikshout.
Vrijstaande woning in Dronten – metselwerk en stucwerk aan straatgevel, hout aan achterzijde.