Woning, Jantje en Rein

Vrijstaande levensloopbestendige woning

Voor een vrije kavel aan de rand van de nieuwe wijk Diepstroeten aan de zuidkant van Assen hebben wij deze vrijstaande woning ontworpen.

De opdrachtgevers waren erg gecharmeerd van de bijzondere vorm en ligging van de kavel aan de oostrand van de wijk en wilden dat het ontwerp hierop in zou spelen. Daarnaast dienden met het oog op de levensloopbestendigheid van de woning de hoofdslaapkamer met badkamer op de begane grond gesitueerd te worden.

De woning staat dwars op de kavel, hierdoor ontstaat duidelijk een voortuin en een achtertuin. De inpandige garage is gelegen langs de westelijke zijde van de kavel. De geknikte gebouwvorm die hierdoor ontstaat zorgt voor een beschutte voortuin. De woonkamer aan de oostkant is zo ontworpen dat er zowel zicht is op de oprit en de voortuin als op de achtertuin en bomenrij aan de oostzijde van de kavel.

Het dak is uiteindelijk het meest in het oog springende element. Het is sculpturaal maar heeft een rationele vorm: laag boven de garage en hoog bij de slaapkamers. De doorgaande vorm is geïnspireerd op de vaak grillige dakvormen van traditionele kapschuren in de omgeving.

Bij het eerste gesprek met de opdrachtgevers gaven zij aan dat zij het fantastisch zouden vinden als hun nieuwe woning een veranda zou kunnen hebben. Wij hebben daarom het dak van de woning aan de zuidzijde laten oversteken zodat hier een overdekt terras ontstond. Vanaf de straatkant vormt het overstekende dak de begeleiding van de route naar de verdiept gelegen entree.

Jaartal

  • 2016-2017

Opdrachtgever

  • Particulier

Locatie

  • Assen (DR)