Vrijstaande woning, Tineke & Sjraar

Ontwerp voor een vrijstaande levensloopbestendige woning voor uitbreidingsplan ’t Hees aan de rand van het Drentse dorp Westerbork. De plattegrondindeling, de duurzaamheid en de inbedding in de locatie hebben samen geleid tot dit ontwerp.

De ochtendzon in de keuken en de levensloopbestendigheid waren in de plattegrond de belangrijkste uitgangspunten. De woning heeft een zeer compacte vorm, wordt in hout en met hoge Rc-waarden geconstrueerd en heeft het meeste geveloppervlak aan de zonkant. Hiermee zijn de CO-2 footprint en de energievraag gering. Tenslotte zijn woning en bijgebouw licht gedraaid ten opzichte van elkaar en de straat en vormen samen met het metselwerk, gevelhout en sedumdak een ontspannen erf geïnspireerd op de bebouwing in het nabijgelegen Orvelte. Het ontbreken van plafonds in de keuken, de hal en de slaapkamer in het voorste deel van de woning zorgt samen met royale bovenlichten voor een ruimtelijk interieur.

Jaartal

  • 2018-2019

Opdrachtgever

  • particulier

Locatie

  • Westerbork (DR)