Keuken Eetcafé Dwaze Zaken

Nieuwe keuken met koppeling naar restaurant in honderd jaar oud monument

De uitdaging bij dit project was het maken een flexibel ontwerp dat ruimte laat voor improvisaties tijdens de bouw, zonder dat de essentie van het ontwerp aangetast wordt.

Het eerste deel van de opgave was het ontwerpen van een efficiënte keuken passend bij de toekomstplannen van de opdrachtgever. In de oude keuken werd alles gekookt op slechts 12m2, dit zette een limiet op de hoeveelheid personeel, de productie en uiteindelijk ook de ambitie. De nieuwe keuken is een stuk groter en biedt ruimte aan een geheel nieuwe manier van werken. Wat deze manier van werken zou worden was ook de opdrachtgever bij de start van het project nog niet geheel duidelijk. Na veel overleg met de koks van Dwaze Zaken en diverse studies is er een keuken ontworpen die past een groeiende ambitie en toch een flexibele inzet van personeel mogelijk maakt. Dankzij de centrale en compacte opzet is het nog steeds mogelijk met weinig personeel alle gerechten te bereiden voor het eetcafé. Tegelijkertijd is er ruimte om meer personeel in te zetten zonder dat men elkaar in de weg loopt. Zo kunnen drukke momenten worden opgevangen of kunnen er extra gerechten gemaakt worden voor bijvoorbeeld de catering van evenementen.

Het tweede deel van de opgave was de kelder een uitstraling te geven passend bij het “dwaze” karakter van het eetcafé. Geen donkere en saaie productiekeuken maar een ruimte die inspireert en waar het prettig werken is. Daglicht is vrijwel afwezig in de kelder; dit wordt gecompenseerd door de vloer in helder gele kleur en overvloedig diffuus kunstlicht. Aandacht voor details, zoals het patroon van tegels op de achterwand van het spoelgedeelte en de onafgewerkte oude bakstenen draagmuren maken de keuken tot een unieke ruimte waarin geschiedenis, functionaliteit en vormgeving gecombineerd zijn.

Bij de verbouwing waren de logistiek van de keuken en de locatie van de leidingen en afvoeren zeer bepalend, de rest is hier als een plooibare schil omheen getekend. Met behulp van deze strategie konden alle verrassingen die het oude gebouw naar voren bracht worden opgevangen. Een voorbeeld hiervan is de spiltrap, deze staat in een open ruimte tussen kleedkamer, goederenlift en opslag. Dankzij de ruimte rondom deze vrijstaande trap was het mogelijk tijdens de bouw te schuiven met de lift, de riolering en de afzuiginstallatie zonder dat dit grote gevolgen had voor het ontwerp.

Jaartal

  • 2015-2016

Opdrachtgever

  • Eetcafé Dwaze Zaken

Programma

  • 80m2 keuken, trap en dienstlift, toiletten, kleedruimtes in Gemeentelijk Monument