Woning, Marleen & Remko

Circulair gebouwde vrijstaande woning

Het bouwen van een woning vrij in het veld lijkt een overzichtelijke opgave, echter deze kavel in Ter Aar van 12 meter breed en meer dan 250 meter lang had een aantal bijzondere uitdagingen.

De woning is een antwoord op de vraag hoe we de wensen van de opdrachtgever konden realiseren op een kavel met specifieke voorwaarden. De wens was om breed te wonen met uitzicht op het achtererf en de landerijen. Tegelijkertijd moest er een doorgang komen naar het achtererf en mocht de schuur alleen maar losstaand en achter de woning gebouwd worden. Het antwoord bleek een opgetilde woning.

Op de begane grond biedt een efficiënt bouwvolume plaats aan drie slaapkamers, bijkeuken en de badkamer. Het blok van de woonkamer en open keuken is hier dwars bovenop gelegd, waardoor de bewoner panoramisch uitzicht heeft op de landerijen en op maaiveld een onderdoorgang naar de achterzijde van het kavel ontstaat. De volumes zijn door midden van een schuin oplopend dakvlak met elkaar verbonden.

De woning wordt zoveel mogelijk circulair gebouwd. Voor de stenen plinten worden schanskorven gebruikt: metalen korven met een vulling van losse stenen. Door het sloopafval van de woning als vulmateriaal voor de schanskorven te gebruiken wordt de CO-2 footprint van de nieuwe woning drastisch gereduceerd.

Als bouwmethode is houtskeletbouw gekozen. De gevels en daken worden gemaakt van houten I-liggers met hiertussen isolatie van cellulose. Dit resulteert in een Rc-waarde van 9,3 kW/m2a (passiefhuisniveau).

De gevelvlakken worden bekleed met thermisch verduurzaamd naaldhout. Voor de dakbeplating wordt onbehandeld aluzinc gebruikt.

Jaartal

  • 2018-2019

Opdrachtgever

  • Particulier

Locatie

  • Ter Aar