Levensloopbestendige uitbouw Baarn

Programma Keuken, slaapkamer, berging
Locatie Baarn
Volume 195m3
Opdrachtgever Particulier
Status In ontwikkeling

Voor een vrijstaande woning in Baarn zijn wij gevraagd een uitbouw te ontwerpen met als doel de woning levensloopbestendig te maken. De uitdaging van de opgave was de uitbouw te realiseren zonder de prettige achtertuin en het daglicht in de woonkamer te verliezen.

visualisatie achtergevel

Duurzaamheid

De bestaande woning stamt uit 1924 en zal tegelijk met de uitbouw grondig verduurzaamd worden. De uitbouw zelf zal gebouwd worden met massief houten wanden en dak. Hiermee past de uitbouw bij het klimaat concept van de bestaande woning die is gebouwd in steen. De thermische massa voorkomt ongewenste opwarming in de zomer en laagtemperatuurverwarming zal de woning in de winter op een temperatuur houden. Het platte dak is voorzien van zonnepanelen en sedum.

plattegrond bestaand en nieuw

Architectuur

Het ontwerp bestaat uit een L-vormige uitbouw. De toekomstige slaapkamer, badkamer en de nieuwe keuken bevinden zich in een eenvoudige balk op de plaats van de bestaande garage. Hiermee wordt de huidige tuin nauwelijks aangeraakt. Een bescheiden vergroting van de woonkamer maakt de verbinding tussen de oude woning en het nieuwe gedeelte. De gevels aan de tuinzijde worden gevormd door twee grote glazen puien verbonden door een stuk gebogen glas. Hiermee ontstaat een goede visuele en functionele verbinding tussen de woonkamer en de keuken. De volledig glazen wand geeft goed zicht op de tuin, die hiermee de kwaliteiten krijgt van een afgesloten patio.
De vormgeving is strak en met minimalistische detaillering. Een beperkt pallet aan materialen houdt het beeld rustig en voorkomt een concurrentie met de bestaande wit gekijmde woning. De voorgevel is bekleed met zinken banen, de tuinkant met houten latten.

visualisatie interieur