Houtskeletbouwwoning Dronten

Programma Eengezinswoning met mogelijkheid gelijkvloers wonen
Locatie Dronten, Smederij
Volume 787 m3
Opdrachtgever Particulier
Status In ontwikkeling

De kavel is onderdeel van een rij diepe kavels aan de rand van de nieuwe wijk Smederij in Dronten. De kavel is aan de noord- en zuidkant ingeklemd tussen naburige kavels. Aan de westkant is vrij uitzicht op het weidse landschap van de Flevopolder.

Duurzaamheid

Bouwvorm
De gerichtheid op zowel het weidse uitzicht als de straat wordt benadrukt door de dakvorm: op de woning zijn twee lessenaarsdaken geplaatst met een helling in oost-westelijke richting. Aan de westkant bevinden zich royale overstekken om ervoor te zorgen dat de woning in de zomer via de grote glasvlakken op het westen niet te snel opwarmt en men droog buiten kan zitten aan het uitzicht en de avondzon.

Materiaalgebruik
De woning is ontworpen als houtskeletbouwwoning en is opgezet op een veelvoud van 61 centimeter. Dit is met name waarneembaar in de westgevel, waar de stijlen van de glaspartijen en de balken van de overstekken op regelmatige afstand van elkaar gelegen zijn.

Energiepaspoort
Mannen in de ruimte rekent voor elk project de verwachte energiebehoefte uit.

Met een Rc-waarde van ruim 6 is de isolatie van de woning bovengemiddeld. Aan kierdichting wordt extra aandacht gegeven. De grootste glaspuien zijn zongericht om passieve zonwarmte te oogsten en worden voorzien van triple glas. Dankzij deze maatregelen is de jaarlijkse warmtevraag slechts 30kWh/m2.
De woning heeft geen gasleiding. Warmtapwater en verwarming worden verzorgd middels een lucht-water warmtepomp. 16 pv-panelen op het dak leveren een deel van de benodigde electriciteit.


Architectuur

De vorm van de woning is voortgekomen vanuit de oriëntatie op zowel straat als landschap. Aan de oostkant is de gevel hoog en vormt een front naar de straat. Aan de westzijde heeft het bouwvolume een trapsgewijze opbouw, waardoor zowel vanaf de begane grond als vanaf de verdieping vrij uitzicht is op het polderlandschap.

De dichte gevelvlakken van de woning bestaan uit twee materialen: stucwerk en steen. De stucwerk plint varieert in hoogte. Aan de oostkant is de plint verdiepingshoog, hiermee wordt een formeler front aan de straatzijde gevormd. Aan de westkant worden de gevels volledig in hout uitgevoerd, en vormen hiermee een informele wereld aan de achtertuinzijde.

Toekomstbestendige indeling
De layout van de woning is toekomstbestendig. Op de begane grond bevinden zich naast de basisfuncties van entree, woonkamer, keuken en bijkeuken, ook een werkkamer plus berging, welke in de toekomst ook omgebouwd kunnen worden in slaapkamer met badkamer. Op de verdieping bevinden zich drie slaapkamers met bijbehorende badruimtes.

Gerelateerde projecten

Duurzame dijkwoning Alkmaar