Energieneutrale Dijkwoning

Programma Eengezinswoning met mogelijkheid gelijkvloers wonen
Locatie Alkmaar, Vaart
Volume 540 m3
Opdrachtgever Particulier
Status Opgeleverd
Bijzonderheden I.s.m. Finnhouse Houtbouw B.V., Den Bosch

Begin 2016 werden wij benaderd door een echtpaar die heel graag een Kop-staartwoning wilden laten bouwen. Er was echter één eis die ervoor zorgde dat het oorspronkelijke gelijkvloerse ontwerp toch behoorlijk anders werd: de woonkamer en keuken moesten op drie meter hoogte liggen zodat de bewoners over de dijk konden kijken. Het moest kortom een “kop-staart-dijkwoning” worden.

 
 

Duurzaamheid

Bouwvorm
Door de secundaire woonfuncties (entree, berging, 2e en 3e slaapkamers en badkamer) onder de primaire functies (woonkamer, keuken en hoofdslaapkamer) te schuiven is een compacte, vrijwel kubusvormige woning ontstaan. Een groot overstek boven de glazen gevels aan de zuidzijde zorgt ervoor dat de woning in de zomer niet te snel opwarmt. Een groot deel van het dak is gereserveerd voor pv-panelen, deze maken de woning energieneutraal.

Biobased materialen
Voor het casco is het paal-en-balk systeem van Finnhouse ingezet. Dit systeem bestaat uit palen en balken van gelamineerd Fins vurenhout die in korte tijd op de bouwplaats met zwaluwstaartverbindingen in elkaar gezet worden. De isolatie van de buitenmuren bestaat uit vlas. Samen met de houten gevelbekleding van het grootste deel van de gevels is de woning hiermee grotendeels biobased.

Energiepaspoort
Mannen in de ruimte rekent voor elk project de verwachte energiebehoefte uit.

Met de compacte bouwvorm en de bovengemiddelde Rc-waardes heeft de woning een zeer lage jaarlijkse warmtevraag van 19kWh/m2. Rondom de pvt-panelen (warmte- + electriciteitsopwekking) is het dak volledig bedekt met sedumbeplanting om te grote temperatuurschommelingen in de woning te voorkomen. De woning is volledig gericht op het zuiden om passieve zonwarmte te oogsten. De kozijnen zijn, buiten de bewegende delen, voorzien van triple glas. De woning heeft geen gasleiding.


Architectuur

Aan de zuidwestkant bevindt zich een overhoeks balkon die – buiten een ideale ligging op de zon – uitdrukking geeft aan de oriëntatie van de woning op het water en de molens aan de dijk.

In het materiaalgebruik van de gevels is een contrast gezocht tussen de noord- en zuidzijde van de woning. De relatief gesloten noordzijde is bekleed met geprofileerde staalplaat. De overige gevels zijn uitgevoerd in oranjebruin geöliede rabatdelen. Bij het vaste glas is het glas direct, zonder kozijn, in een sponning in de houten draagconstructie geplaatst.

Aanpasbare indeling door ontwerp en bouwsysteem
De rationele layout van de woning leent zich erg goed voor het gekozen bouwsysteem met gelamineerde houten palen en balken. Buiten het voordeel van een snelle bouwtijd biedt dit bouwsysteem veel flexibiliteit: tussenwanden zijn niet dragend en dus kan de indeling op een later moment worden aangepast. In het ontwerp is rekening gehouden met het plaatsen van een lift en het ombouwen van de studeerkamer naar badkamer, waardoor de woning – net als de kop-staartwoning – levensloopbestendig wordt.

Dijkwoning-Alkmaar-plgr

Gerelateerde projecten

De kop-staartwoning, de ideale woning voor na het pensioen
Re-creatiewoning Goeree Overflakkee